Een nuttige en veilige toepassing: dat is de herinrichting van de grootste stortplaats van Nederland waar NaviQ aan heeft meegewerkt. Het betreft de VAM-berg van Attero in Wijster (Drenthe). Een uniek project waarbij een 800 meter lange wal van bodemas bovenop de VAM berg is aangelegd.

Het zogenaamde 'Dak van Drenthe' vormt een fysieke scheiding tussen de stortplaats en het recreatieve terrein. De oude stortplaats is opgehoogd met 2,5 miljoen bodemassen. Circa 1 miljoen hiervan is tussen 2017 en 2020 aangeleverd door NaviQ.

Na aanbrengen van de bodemas is het terrein afgewerkt met een speciale kleilaag, een plastic folie en een grondlaag. De hoogte van de wal wordt maximaal 48 meter boven maaiveld en schermt het openbare en recreatieve deel van de stortplaats af van het deel waar tot 2033 nog reststromen worden gestort door Attero.
 
Alpe d’Huez van het Noorden
In opdracht van de provincie Drenthe ontwikkelde Afvalzorg in 2016 een landschapsplan voor de VAM berg. Met als focus; Drenthe als fietsprovincie van Nederland. De hoogte leent zicht voor een sportief en uitdagend fietspad tot de top. Inmiddels zijn meerdere wielerwedstrijden georganiseerd op het Dak van Drenthe. Waaronder het NK wielrennen in 2020. De tweede editie van het NK op het Dak van Drenthe vond plaats in 2021. Ook het EK Veldrijden is op deze Nederlandse Alpe d'Huez georganiseerd. Een mooi voorbeeld van duurzame herinrichting van verontreinigde terreinen én veilige en nuttige toepassing van bodemassen door NaviQ!

 

Contactpersoon

Sander Koomen

Projectleider

T  +31 (0)72 540 92 22
M +31 (0)6 54 35 85 54

Samenwerken met NaviQ aan uw volgende project?

Neem contact op
Terug naar overzicht